De gele en blauwe verf op de muur is nauwelijks droog en de mannen van de technische dienst boren de laatste gaten in de muur. Ze hangen filmposters op aan de muur in de hal die leidt naar de vernieuwde innovatieruimte van Spaarne Labs. Op de ene poster staat de tekst: De toekomst bestaat nog even niet. Of toch wel? Loop je door dan zie je aan je rechterhand allemaal medische apparaten op houten tafels staan die stammen uit vroeger tijden en die destijds vernieuwend waren maar nu zijn ingehaald door innovatievere apparatuur. Ze zijn geleend uit de historische collectie van het Spaarne Gasthuis.

 

Als je de oude medische apparaten bent gepasseerd sla je linksaf en kom je in het domein van Spaarne Labs. De beans and bulbs woonkamer geeft je het gevoel alsof je een andere wereld binnenstapt. Het ademt de sfeer van het ziekenhuis van de toekomst en dat is precies de bedoeling. De inrichting sluit aan bij de filosofie van Spaarne Labs. 'Collega’s komen hier langs om verbinding te zoeken, om creativiteit te laten stromen en de ruimte moet aantrekkelijk zijn voor externe partners uit de zorg om langs te komen',vertelt Roel de Vries van RiverStoneBlue die samen met zijn partner Nyckle Sijtsema het interieur bedacht.

 

Roel de Vries en Nyckle Sijtsema.

Circulair materiaalgebruik

De beans and bulbs woonkamer bevat veel oude elementen uit het ziekenhuis die zijn hergebruikt en in een andere rol terugkeren. ‘Neem die koffiekar. In een vorig leven was die in gebruik als medicijnkar’, wijst Roel de Vries richting de koffiemachine. De op deze donderdagmiddag aanwezige gasten voor de officiële opening zijn verrast en verbaasd in positieve zin. Ook is er materiaal ingezet dat eerder buiten het ziekenhuis een leven had. Wat te denken van alle houten elementen die zijn gebruikt in onder meer de woonkamer? De planken fungeerden als vloer in Circus Renz. Of de houten tafels die her en der door de ruimtes staan en die zijn gemaakt van houten vloeren uit afgedankte treinstellen.

 

Magneten verbinden

In de beans and bulbs woonkamer staan de collega’s van diverse afdelingen uit het ziekenhuis inmiddels druk met elkaar te praten. Connecties worden gemaakt en mogelijke ideeën uitgewisseld. De officiële openingshandeling van de nieuwe ruimte vindt plaats door lid van de raad van bestuur Marijntje Wetzels die twee kleine magneten met elkaar verbindt die aan touwtjes aan een bord hangen waarop het logo van Spaarne Labs is afgebeeld. Het team van Spaarne Labs blikt met tevredenheid terug op de ‘week van de vernieuwing’ en besluit dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

 

Wil jij ook koffie komen drinken? Of heb je een vernieuwend of innovatief idee? Kom dan langs.

Meer lezen over de 'week van de vernieuwing'? Lees hier de blog over de Labs Talk die ook tijdens de ‘week van de vernieuwing’ plaats vond.