Wie kent het niet, de zoveelste presentatie met een saaie PowerPoint met cijfers en grafieken. De spreker vertelt je met krachtige termen, ondersteund door tabellen en grafieken, waarom het echt zo belangrijk is dat er nu iets verandert. Half slapend knik je beleefd nog een beetje “ja”, maar zodra je de deur uitstapt, gaat je hoofd al naar dat cadeautje wat je voor die verjaardag moest kopen.
Wat zou er gebeurd zijn als de spreker begint met “I have a dream“ in plaats van “I have a spreadsheet”? Met een verhaal over een zware, innerlijke persoonlijke strijd, iets wat overwonnen moest worden, met pittige hindernissen, maar ook met medestanders, waardoor het uiteindelijk toch goed afliep. Waarschijnlijk ben je dan onder de indruk van de spreker. Je zit op het puntje van je stoel en ‘s avonds op die verjaardag vertel je dat verhaal nog een keer.
Dat komt omdat mensen van nature verhalenvertellers zijn. Ons brein is gewoon dol op een goed verhaal. En als je echt goed luistert naar de verhalen die mensen vertellen, dan zit daar een goud aan data en kun je daar heel veel van leren. Annet Scheringa schreef er een boek over: Storylistening, met als ondertitel: “organiseer de onderstroom en krijg de medewerkers mee.” Het Spaarne Labs was onder de indruk van haar boek en organiseerde er een labtalk over. Dertig deelnemers leerden waarom een verhaal zo krachtig is, welke elementen een goed verhaal bevat en vooral hoe je echt luistert. Hoe kunnen we dit toepassen in onze organisatie?
Marijke Darlang, senior communicatie adviseur bij het Spaarne Gasthuis was op zoek naar een methode om medewerkers te raadplegen over wat zij de belangrijkste waarden van het ziekenhuis vonden. “Niet weer een enquête”, dacht ze. “Er moeten toch ook andere manieren zijn?” Ze vroeg het Spaarne Labs om hulp. “Hebben jullie nog creatieve ideeën?” Ja, dat hadden ze zeker, maar Storylistening sprong er echt bovenuit.
Marijke was direct enthousiast en wilde dit experiment graag aan gaan. “Laten we medewerkers vragen naar hun verhalen bij een bepaalde waarde zoals ‘onderzoekend’, ‘gastvrij’ en ‘gedreven’.” Als we goed luisteren, wat vertellen die verhalen ons dan? Welke patronen zien we?
Storylistening is een methode om verhalend te veranderen. Het vraagt kennis en kunde om het echt goed uit te voeren. Marijke zorgde ervoor dat er acht mensen opgeleid werden tot ‘Storylistenaars’.
Er hebben inmiddels al vele gesprekken plaatsgevonden met groepen medewerkers uit de organisatie. Dat waren prachtige hartverwarmende bijeenkomsten. Het delen van verhalen leverde veel inzichten op en bleek ook nog eens heel verbindend te zijn. Door alle verhalen naast elkaar te leggen, ga je patronen zien, data die op dit moment geanalyseerd wordt door Marijke en haar team van 'Storylistenaars'.
Het smaakt naar meer! Het ziekenhuis is een schatkist aan verhalen, parels die voor het oprapen liggen.
Het Spaarne Labs is zeer enthousiast over deze manier van “schatgraven” en kijkt er naar uit om deze methode vaker toe te passen.