Portfolio

CircleLytics

Afdeling

Domein

Status

Probleem

Participatie binnen een organisatie of bedrijf is niet altijd even makkelijk. Vaak zijn het de usual suspects die van zich laten horen. Is die ene mening wel representatief voor de rest van de afdeling? Hoe hoor je zo veel mogelijk stemmen binnen je organisatie of bedrijf?

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt
2
Tweede stap
3
Derde stap
4
Vierde stap

Spaarne Labs kwam in contact met de club van CircleLytics. Zij hebben een tool ontwikkeld waarmee je participatie breed kunt inzetten. Middels een online dialoog worden een aantal vragen gesteld. In de eerste ronde krijgen de deelnemers de vraag voorgelegd, bijvoorbeeld: wat zijn drie redenen dat jij hier over drie jaar nog wel en niet zou werken. In de tweede ronde zien de deelnemers elkaars antwoorden en mogen ze daarop reageren. Zo ontstaat een top-5 van meest en minst gewaardeerde antwoorden. Dit is dan de input voor een derde ronde waarin de dialoog centraal staat. Dit hele proces zorgt voor een uitwisseling van gedachten waarbij alle deelnemers aan het woord komen en op elkaar kunnen reageren. Je ziet of een mening breed gedragen wordt binnen je organisatie en welke interventie je daarop kunt laten plaatsvinden.

Het Spaarne Gasthuis is erg enthousiast over deze werkwijze om participatie breed te dragen. Er zijn een aantal tests gedaan en die zijn positief ervaren. De vraagstelling goed formuleren blijkt cruciaal.

Resultaat en geleerde lessen

Het Spaarne Gasthuis is erg enthousiast over deze werkwijze om participatie breed te dragen. Er zijn een aantal testen gedaan en deze zijn allemaal als positief ervaren. De vraagstelling is daarbij cruciaal. Het doel is een interventie op zich want door de vraagstelling slaande deelnemers al aan het denken. Het is dus belangrijk om de juiste, open vraag te formuleren.