Portfolio

Delier ervaren met een virtual reality-bril op je hoofd

Afdeling

Geriatrie

Domein

VR en Leren

Status

Prototyping

Probleem

Maar liefst een op de drie ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis krijgt een delier. Dat is een acute staat van verwardheid die grote gevolgen heeft voor de patiënt. Naast de angst en onrust die het geeft vergroot het de kans op het ontwikkelen van dementie en het geeft een groter risico op voortijdig overlijden. Bovendien blijken deze kwetsbare patiënten zichzelf minder goed te kunnen redden na hun opname in het ziekenhuis. Veel verpleegkundigen op de afdeling geriatrie worstelen hoe ze goed moeten omgaan met patiënten met een delier.

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt
2
Tweede stap
3
Derde stap
4
Vierde stap

Met Virual Reality (VR) kun je vanuit het perspectief van de patiënt een delier ervaren. Door met een 3-D bril op je hoofd een film te kijken ervaar je de angst en waanbeelden die de patiënt met een delier heeft. De film toont twee reacties van verpleegkundigen op jou als patiënt met een delier. De ene verpleegkundige heeft geen ervaring en de andere wel.

Resultaat en geleerde lessen

Als kijker van de film voel je het verschil in aanpak. Je ervaart welke benadering werkt en welke niet. Als verpleegkundige krijg je zo inzicht in welke invloed jouw eigen gedrag heeft op de patiënt met een delier en hoe de patiënt daarop kan reageren. Bij de film is een workshop ontwikkeld over omgaan met een delier.

Lees hier de blog die we over dit experiment schreven.