Portfolio

Leren via je mobiel met een microlearning app

Afdeling

Chirurgie

Domein

Slimmer werken

Status

Prototyping

Probleem

Veel specifieke kennis van de afdeling chirurgie gaat verloren door een snel roulerend team. Denk aan kennis uit de praktijk in de vorm van kleine weetjes die de zorg voor de patiënt beter maken. Door het verloop van personeel en een instroom van nieuwe collega’s en leerlingen is het een uitdaging om deze kennis te behouden en over te dragen. Dus hoe zorg je ervoor dat de juiste informatie op de juiste plek en op het juiste moment voor iedereen beschikbaar is?

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt
2
Tweede stap
3
Derde stap
4
Vierde stap

We gebruiken een microlearning-app die collega’s ondersteunt bij het leren op hun mobiele telefoon. Dit doen we in samenwerking met een externe partij (Dio Agency) die deze app aanbiedt. Korte stukjes informatie van maximaal 3 minuten worden aangeboden door middel van pushberichten.  De kennis is verpakt in diverse modules en bestaat bijvoorbeeld uit een quiz, audiofragment of video. Als een module is afgerond ontvangt de gebruiker van de microlearning-app een kaartje. Het personeel maakt de content voor de app zelf.

Resultaat en geleerde lessen

Collega-verpleegkundigen vinden het waardevol en leuk om via hun mobiel te leren. We zien welk lesmateriaal gebruikt wordt en waar behoefte en kansen liggen dankzij de data uit de app. Het personeel vult zelf het lesmateriaal aan en dit zorgt voor autonomie in het werk. Het project wordt een jaar verlengd.

Lees hier de blog die we over dit experiment schreven.