Portfolio

Meer tijd, betere zorg voor de patient

Afdeling

Baria Nederland

Domein

Status

Implementatie

Probleem

Het team van doktersassistenten van de polikliniek Bariatrie wil met volle aandacht hun patiënten helpen en ondersteunen. Omdat niet iedereen uit het team dezelfde kennis en ervaring en skills heeft, is dit soms lastig. Hoe zorg je ervoor dat elk teamlid toegang heeft tot dezelfde kennis. En hoe kunnen ze elkaar kunnen vervangen en helpen waar nodig?

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt

De initiële vraag was: we willen een robot om efficiënter te kunnen werken en meer tijd over hebben voor de patiënt. Met behulp van gestructureerde interviews werden de pijnpunten en verlangen van de doktersassistenten verzameld.

2
Tweede stap

Stap 1 liet zien dat de doktersassistenten hun patienten 1) graag sneller willen helpen, 2) niet afhankelijk wil zijn van 1 teamlid die de meeste expertise heeft en 3) dat ze graag efficienter willen (samen) werken. Gezamenlijk werden vragen geformuleerd en met een impact/inspanning matrix is de belangrijkste vraag voor het team geselecteerd: Hoe kunnen we zorgen dat iedereen op hetzelfde niveau komt (kennis, ervaring en skills), zodat we elkaar allemaal gemakkelijk kunnen vervangen en helpen.

3
Derde stap

Met behulp van een brainstorm met de doktersassistenten en een friskijker werden  zo veel mogelijke ideeen bedacht om hun vraagstuk op te lossen. Twee ideeen - een dagstart en leren gezamenlijk een urgent probleem op te lossen - zijn opgepakt en meegenomen naar stap 4.

4
Vierde stap

De vierde stap gaat over doen en leren. De dagstart is inmiddels geintegreerd in de werkwijze van het team (lees de ervaringen binnenkort in de newsroom). Het gezamenlijk een probleem oplossen doet het team met hulp van Smart Learning en Innovation Movement (SLIM) - een methodiek die door Spaarne Labs is ontwikkeld - om teams te helpen urgente problemen gezamenlijk op te lossen en tegelijkertijd verschillende toekomstgerichte vaardigheden te ontwikkelen (zoals digifit(ter) worden, netwerken, creativiteit, kritisch denken etc). Wil je meer weten over SLIM: vraag het ons.

Er zijn voor dit probleem twee oplossingsrichtingen gekozen. Een is het organiseren van een dagstart. Daarin bespreekt het team wat er de afgelopen dagen speelde, wat er die dag belangrijk is en wisselen medewerkers tips en tricks uit. Twee is het gezamenlijk oplossen van een probleem dat speelt. Dit doet het team met hulp van Smart Learning en Innovation Movement (SLIM). Dit is een methodiek die door Spaarne Labs is ontwikkeld om teams te helpen urgente problemen gezamenlijk op te lossen. Tegelijkertijd worden verschillende toekomstgerichte vaardigheden versterkt zoals digifit(ter) worden, netwerken, creativiteit ontplooien en kritisch denken.

Resultaat en geleerde lessen

In plaats van vergaderen over een probleem gaat het team actief aan de slag door te leren en te doen. Zo lost het team Bariatrie zelfstandig problemen op zonder de ‘gouden oplossing’ van buitenaf te implementeren. Het team ervaart deze werkwijze als heel prettig omdat je in klein (met meer dan 10 mensen werkt niet goed) comité werkt aan een oplossing. Dit laat zien hoe betrokken het team is.