Portfolio

Meer tijd, betere zorg voor de patient

Afdeling

Baria Nederland

Domein

Status

Implementatie

Probleem

Het team van doktersassistenten van de polikliniek Bariatrie wil met volle aandacht hun patienten helpen en ondersteunen. Het probleem was dat dat ze dat niet voldoende konden doen. Samen met hen doorliepen we 4 stappen. m te onderzoeken welke probleem er onderliggende Door scholing en persoonlijke ontwikkeling willen ze op hetzelfde niveau komen om te zorgen dat ze 1)patiënten sneller kunnen helpen, 2) niet van 1 persoon met bepaalde kennis/ expertise afhankelijk zijn en 3) efficiënter werken.

Vraagstelling: Hoe kunnen we zorgen dat iedereen op het zelfde niveau komt (kennis, ervaring en skills) zodat we elkaar kunnen vervangen/helpen.

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt

De initiële vraag was: we willen een robot om efficiënter te kunnen werken en meer tijd over hebben voor de patiënt. Met behulp van gestructureerde interviews werden de pijnpunten en verlangen van de doktersassistenten verzameld.

2
Tweede stap

Stap 1 liet zien dat de doktersassistenten hun patienten 1) graag sneller willen helpen, 2) niet afhankelijk wil zijn van 1 teamlid die de meeste expertise heeft en 3) dat ze graag efficienter willen (samen) werken. Gezamenlijk werden vragen geformuleerd en met een impact/inspanning matrix is de belangrijkste vraag voor het team geselecteerd: Hoe kunnen we zorgen dat iedereen op hetzelfde niveau komt (kennis, ervaring en skills), zodat we elkaar allemaal gemakkelijk kunnen vervangen en helpen.

3
Derde stap

Met behulp van een brainstorm met de doktersassistenten en een friskijker werden  zo veel mogelijke ideeen bedacht om hun vraagstuk op te lossen. Twee ideeen - een dagstart en leren gezamenlijk een urgent probleem op te lossen - zijn opgepakt en meegenomen naar stap 4.

4
Vierde stap

De vierde stap gaat over doen en leren. De dagstart is inmiddels geintegreerd in de werkwijze van het team (lees de ervaringen binnenkort in de newsroom). Het gezamenlijk een probleem oplossen doet het team met hulp van Smart Learning en Innovation Movement (SLIM) - een methodiek die door Spaarne Labs is ontwikkeld - om teams te helpen urgente problemen gezamenlijk op te lossen en tegelijkertijd verschillende toekomstgerichte vaardigheden te ontwikkelen (zoals digifit(ter) worden, netwerken, creativiteit, kritisch denken etc). Wil je meer weten over SLIM: vraag het ons.