Portfolio

Vibe Virtual Human

Afdeling

Domein

Status

Probleem

De zorgmedewerkers van de afdeling Bariatrie krijgen veel standaardvragen van patiënten. Is er een slimme manier om tijd te besparen? Spaarne Labs kwam in contact met professor Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie aan de Tilburg University is initiatiefnemer van Vibe (Virtual Humans in the Brabant Economy) dat aan een oplossing werkt middels virtuele mensen die taken van zorgmedewerkers over kunnen nemen.

Aanpak van Spaarne Labs
Resultaat
Geleerde Lessen
1
Startpunt
2
Tweede stap
3
Derde stap
4
Vierde stap

Spaarne Gasthuis heeft zich in 2017 na de ontmoeting met professor Louwerse aangesloten bij het project Vibe Virtual Human, waar diverse partijen bij betrokken zijn. Vibe ontwikkelt virtuele mensen (Avatars) die werk van zorgmedewerkers overnemen. Bijvoorbeeld door voorlichting aan patiënten te geven of trainingen aan zorgmedewerkers. Avatars communiceren met mensen in een virtual reality omgeving. 

Resultaat en geleerde lessen

Er zijn adviezen geformuleerd naar aanleiding van test met proefversies op de afdeling Bariatrie. De Avatar moet er toegankelijker uitzien om meer vertrouwen te wekken. De avatar met een perfect uiterlijk schrikt af en maakt dat de communicatie stokt. Met de feedback wordt aan het einde van 2022 een prototype opgeleverd.