Kijk ze stralen, de finalisten van Het Beste Idee van het SG! En terecht: want wat hebben ze het goed gedaan.
De jury, bestaande uit Martin Kirch, Yvonne Haneman, Dirk Stokman en Kinge Bouma, had er een zware dobber aan, want de finalisten waren zeer aan elkaar gewaagd. Regieverpleegkundige Marlies Prins pakte de toehoorders in met haar pleidooi voor het inrichten van proeftuinen die eraan moeten bijdragen aan dat nieuwe, bewezen effectieve hulpmiddelen en oplossingen sneller hun weg vinden naar de werkvloer.
Als er een pitchprijs zou zijn uitgereikt, hadden ergotherapeuten Judith Assendelft-Kniese en Chantal Wijnands-Reith een grote kans gemaakt die te winnen. De manier waarop zij hun oplossing presenteerden om de kwali-tijd van patiënten met ALS te vergroten was origineel en overtuigend en liet niemand onberoerd.
Uiteindelijk ging de juryprijs naar accountmanager Danielle de Jong, manager facilitair Jeroen van Zon en Alwin Wagenaar. Zij zijn vastbesloten een oplossing te vinden voor de fysieke belasting die medewerkers ondervinden door het tillen van (te) zware waszakken. Op het eerste gezicht een eenvoudig vraagstuk, maar schijn bedriegt. Het probleem speelt al jaren in heel veel ziekenhuizen, maar nog nergens is men erin geslaagd het op te lossen. Danielle, Jeroen en Alwin kwamen na uitgebreid vooronderzoek onder de gebruikers met een katrolsysteem dat het tillen veel makkelijker moet maken. De jury was vol lof over de onderbouwing van de oplossing en vooral het innovatieve gehalte. Daniëlle en Jeroen hebben echt iets nieuws ontworpen.
De publieksprijs is overtuigend gewonnen door Tjalling Van Dijk (wondverpleegkundige) en Job Dierikx (vaatchirurg) met hun oplossing voor een papierloze overdracht van het wondzorgbeleid. Zij lieten zien hoe zij patiënten via een QR-code toegang kunnen geven tot de noodzakelijke informatie over het wondbeleid, die zij naar eigen behoefte en inzicht kunnen delen met zorgverleners thuis of met naasten. Via de QR-code kunnen ook foto’s van de wond worden gedeeld. Daardoor hebben zorgverleners (en ook de patiënt) veel beter inzicht in het genezingsproces. Dat gaat jaarlijks honderden telefoontjes en consulten schelen, aldus de beide winnaars. Hun oplossing is niet alleen toepasbaar voor wondzorg: in principe is het mogelijk alle informatie op deze manier met patiënten te delen.
Job en Tjalling ontvingen hun prijs uit handen van Dirk Stokman, de winnaar van de eerste editie van Het Beste idee van het SG. Die had nog wel een goede tip voor de finalisten. ‘Innovatie vraagt niet alleen om enthousiasme (en dat hebben jullie in overvloed), maar ook om doorzettingsvermogen. Jullie zijn zo ver gekomen, je moet het nu niet meer loslaten.’
Een mooier slot van de Week van de Sociale Innovatie hadden we ons niet kunnen wensen! Fotocredits: Joost Termeer
Expositie prototypes creative business
Hoe voorkomen we dat ouderen onnodig in het ziekenhuis belanden? Geen eenvoudige vraag, vooral niet voor jonge mensen die buiten hun eigen oma's en opa's nauwelijks met oudere mensen in aanraking komen. Priscilla en Hanneke waren dan ook des te meer onder de indruk...