Eerste verpleegkundigen enthousiast begonnen aan experiment met innovatie EOL!

Ontmoet Roos den Elzen en Danique Schoolmeester: twee jonge verpleegkundigen van de Eerste Hart Long Hulp in het Spaarne Gasthuis. Ze zijn vol enthousiasme voor hun vak. Zelfs zo enthousiast dat ze aan hun EHLH specialisatie zijn begonnen als professionals in opleiding (PIO’s). Alleen die theoretische eindopdracht, de CAT: daar zien ze behoorlijk tegenop. En zij zijn niet de enigen: die opdracht is voor meer verpleegkundigen een fikse hobbel. Zozeer, dat sommigen de opleiding voortijdig afbreken, of er zelfs maar helemaal niet aan beginnen.

In de specialistische vervolgopleidingen is er ruimte gekomen de eindopdracht anders in te vullen, middels de EPA overstijgende leerlijn (EOL) gericht op professionele en persoonlijke ontwikkeling. Met de Spaarne Gasthuis Academie en de praktijkopleiders op de afdelingen onderzoekt Spaarne Labs of er binnen de EOL ook innovatie-opdrachten mogelijk zijn en gewaardeerd worden.

Roos en Danique doe nu mee aan een experiment waarbij ze onder begeleiding van Spaarne Labs (en de eigen praktijkbegeleiders) aan de slag om oplossingsrichtingen te ontwerpen voor een praktijkprobleem. Daarbij maken we gebruik van Design Thinking als methodiek. Het is even wennen, deze nieuwe werkwijze. Niet alleen voor de PIO’s, maar ook voor hun begeleiders op de EHLH. Daarom kregen die van Suzanne Bader een stoomcursus Design Thinking, zodat zij beter inzicht hebben in het proces en snappen waar PIO’s mee bezig zijn. Van beide kanten is er veel enthousiasme om volop van elkaar te leren en samen te werken!

Roos en Danique horen tot de eerste van in totaal 10 PIO’s die dit jaar op deze manier hun opleiding gaan afronden. Het praktisch (maar wel gedegen) bezig zijn met een vraagstuk past heel goed bij ze en ze doen vaardigheden op waar ze hopelijk hun hele loopbaan profijt van hebben. Dat blijkt wel uit dit filmpje: daar word je toch helemaal blij van?! Wij genieten volop van hun aanwezigheid op ons lab!

Als het experiment slaagt, wil het Spaarne Gasthuis dit alternatief aan nog meer PIO’s aanbieden. De mogelijkheid om een CAT te doen blijft bestaan, want er zijn ook studenten die daar juist de voorkeur aan geven. Maar met dit alternatief hopen we dat meer verpleegkundigen met succes (en plezier) een vervolgopleiding af kunnen ronden.

‘Goede zorg begint met omzien naar elkaar in de wijk’.

‘Goede zorg begint met omzien naar elkaar in de wijk’.

'Goede zorg begint met omzien naar elkaar in de wijk'.Als er een conclusie kan worden getrokken uit het 11e Schalkwijkdebat van de Pletterij Debat en Cultuur dan is het wel deze. Tijdens de gespreksavondgingen zestig inwoners en organisaties met elkaar in gesprek over...

Sigra innovatienetwerk op bezoek

Sigra innovatienetwerk op bezoek

Afgelopen donderdag mocht Spaarne Labs host zijn van het Sigra innovatienetwerk. Het was een zeer levendige bijeenkomst, die helemaal in het teken stond van sociale innovatie. Onder leiding van transitiekundige Meike Hornstra gingen de deelnemers aan de hand van de...

Creative Business bij Spaarnelabs

Creative Business bij Spaarnelabs

Na de relatieve rust van de zomermaanden was Spaarne Labs afgelopen dinsdag weer goed gevuld. We ontvingen een groep van 30 studenten van Amsterdam University of Applied Sciences en hun docenten Hans van Kampen, Jan Veenstra, Ismail Osman en Ron van der Walvan...