Ervaringen van een Innovatie AIOS

Vandaag was alweer mijn laatste dag als zelfbenoemde Innovatie AIOS bij Spaarne Labs. Een halfjaar lang liep ik daar met veel plezier de etalagestage “Leiderschap in Innovatie”. Maar mijn tijd bij Spaarne Labs mag dan voorbij zijn, Innovatie AIOS (en later Innovatie Revalidatiearts) blijf ik altijd, en dat komt door de lessen die ik bij Spaarne Labs heb geleerd. De zes die voor mij het belangrijkst zijn deel ik graag met jullie!

1. Expect the unexpected
Toen ik aan de stage begon was mijn idee bij innovatie met name technologie. Bij Spaarne Labs houden ze zich echter vooral bezig met sociale innovatie, met als doel ruimte te creëren voor anders kijken, anders denken en anders doen, om zo de zorg toekomstbestendig te maken het werkplezier in de zorg te vergroten. Niet wat ik had verwacht, maar des te leuker om mee aan de slag te gaan!

2. Innoveren begint bij goed luisteren
Welk probleem wil je eigenlijk oplossen? Wie heeft er nou eigenlijk een probleem? Dat zijn vragen die mij vaak gesteld werden bij Spaarne Labs. Middels Design Thinking heb ik geleerd eerst het probleem in kaart te brengen door goed te luisteren, te observeren en te bevragen, voor je aan een mogelijke oplossing gaat denken. Deze vragen zal ik mezelf (en collega’s) vanaf nu ook zeker vaker gaan stellen.

3. Volg je onderbuikgevoel
Ik had nog geen vastomlijnd plan toen ik aan de stage begon, maar ben eerst overal gaan meekijken en luisteren. Dat werd vanuit Spaarne Labs ook erg aangemoedigd. Toen ik hoorde dat door (dubbele)vergrijzing in 2040 één op de vier werkende mensen in de zorg moet werken om de zorg toegankelijk te houden, wist ik dat ik hier iets mee wilde doen.

4. Innoveren begint bij het leggen van verbindingen
Bij Spaarne Labs heb ik gezien dat verandering begint bij het leggen van verbindingen. Binnen, maar juist ook buiten de muren van het ziekenhuis. Ik heb meegedaan met een experiment in een wijk in Haarlem. Daar wordt een ontmoetingsplek gecreëerd waar bewoners, zorginstellingen, gemeente en bedrijven samen kijken hoe we kunnen voorkomen dat ouderen in het ziekenhuis terecht komen. Iets wat mijn blik op zorg erg heeft verbreed!

5. Innoveren is niet makkelijk
Innovatie is geen rechtlijnig proces waarbij je aan de hand van een plan gericht ergens naartoe werkt. Iets wat aan het begin best ongemakkelijk voelde, omdat mij als arts wel geleerd is om zo te denken. Gelukkig heeft Spaarne Labs me goed begeleid in dit proces. Ik weet nu dat ongemak en onzekerheid best gevoeld mogen worden, en dat juist daaruit mooie dingen kunnen ontstaan!

6. Have fun!
Innoveren lukt alleen binnen een leuke, ontspannen omgeving, en daar wordt bij Spaarne Labs zeker voor gezorgd! Veel dank voor de fijne begeleiding.

Voorstellen: Siham SI

Voorstellen: Siham SI

Bij Spaarne Labs bieden we artsen in opleiding tot specialist graag de gelegenheid om kennis te maken met de wereld van innovatie en zelf een innovatief project op te pakken. Na Wessel van der Steen is nu ook AIOS revalidatie Siham SI gestart bij Spaarne Labs....

Eerste workshop Beste idee van SG

Eerste workshop Beste idee van SG

De kop is eraf! De zes geselecteerde deelnemers aan Het Beste Idee van het SG hebben maandag de eerste van twee workshops Design Thinking gevolgd. Met de urologen dr. Arjen Noordzij en Florine Schlatmann, ergotherapeuten Judith Assendelft-Kniese en Chantal...

Labstalk over wat we kunnen leren van Japan

Labstalk over wat we kunnen leren van Japan

Bij innovatie denken we vaak als eerste aan technologie. Maar eigenlijk begint het bij verbinding tussen mensen.Een mooier voorbeeld dan de dialoogsessie 'Leer van Japan' hadden we ons niet kunnen wensen. Afgelopen dinsdag zat Spaarne Labs vol met collega's die met...