Portfolio | Design thinking route?

Weg met rondslingerende schoenen

Probleemstelling

Een veelgenoemde frustratie op de verpleegafdelingen zijn de rondslingerende schoenen en sloffen van patiënten. Ofwel ze staan in de weg, ofwel ze liggen onder het bed, waar de patiënt er niet bij kan (zodat deze de verpleegkundige moet vragen ze te pakken).

Aanpak Spaarne Labs

Jasper Riepe is vierdejaars product engineering student op de HvA en liep een halfjaar afstudeerstagestage bij Spaarne Labs. Met een verpleegkundige van de werkvloer gaat hij aan de slag om een oplossing te ontwerpen die ervoor zorgt dat de schoenen geen struikelgevaar meer vormen en ze altijd binnen handbereik van de patiënt zijn.

‘Mijn docent dacht dat deze opdracht misschien iets te makkelijk zou zijn

Jasper Riepe (student engineering productontwerpen aan de Hogeschool van Amterdam) loopt zijn afstudeerstage bij Spaarne Labs. Hij ontwerpt een ophangsysteem voor de schoenen van patiënten.

‘Met mijn producten wil ik graag mensen helpen bij het oplossen van problemen. Mijn eerste kennismaking met een ziekenhuis was tijdens een stage bij het AMC. Ik zag meteen: hier valt heel veel te doen. Dus ik ben voor mijn afstudeerstage actief op zoek gegaan naar een opdracht bij een ziekenhuis. Bij Spaarne Labs ben vanaf de eerste dag helemaal op mijn plek. Ik werd al blij toen ik daar binnenkwam: de inrichting, de kleuren, de sfeer. Het past me perfect!

Mijn opdracht is het ontwerpen van een oplossing voor de rondslingerende schoenen van patiënten. Chris van Amerongen, een verpleegkundige van de Eerste Hart Long Hulp, is met die vraag naar Spaarne Labs gestapt. De eerste week van mijn stage ben ik meteen een dag op zijn afdeling gaan meelopen. Daar zag ik het probleem met eigen ogen. De patiënt komt op de afdeling en de schoenen verdwijnen onder het bed, buiten bereik van de patiënt. En als ze niet onder het bed staan, staan ze in de weg. Als een patiënt naar een andere afdeling moet, worden de schoenen op het bed gelegd, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is.

Mijn docent dacht aanvankelijk dat de opdracht misschien een beetje te eenvoudig was voor een afstudeerstage. Het product zelf, een ophangsysteem, is inderdaad technisch niet zo ingewikkeld. Maar je moet met zoveel factoren rekening houden, juist in een ziekenhuis. Er zijn om te beginnen allerlei hygiëne- en veiligheidseisen. En het product mag ook niet in de weg hangen als een patiënt wordt vervoerd. Daarnaast heb je te maken met inkoop. Al die perspectieven en voorwaarden: daarin zit de uitdaging. Je kunt ook niet zomaar even je product aan een patiënt geven en observeren wat er gebeurt, zoals ik dat anders zou doen. Dus eenvoudig: nee, dat is het echt niet. Dat weet mijn docent inmiddels ook.

Ik heb het meest geleerd van het meelopen met de gebruikers. Met Chris, maar ook met Jopie van den Burg van patiëntenvervoer. Tijdens het meelopen zag ik nog zoveel andere problemen die om een oplossing vragen. Mijn handen jeukten! Als het aan mij ligt, ga ik er morgen mee aan de slag.’  

Innovatie-opdrachten binnen EOL

Innovatie-opdrachten binnen EOL

Vraagstelling De wetenschappelijke eindopdracht in de verpleegkundige vervolgopleidingen is voor veel Pio's (professionals in opleiding) een struikelblok. Nu de overgang naar EPA-gestuurd onderwijs is gemaakt komt er ruimte om de EOL (Epa overstijgende leerlijn)...

Bloedtransfusietraining gamificeren

Bloedtransfusietraining gamificeren

Vraagstelling Elke verpleegkundige moet verplicht elke 2-4 jaar scholing (theorie en praktijk) volgen om bekwaam te zijn in het geven van bloedtransfusies. Nu is het een e-learning en is er aftekening nodig in de praktijk. Kan dit niet anders en leuker, vroegen de...

« Terug naar Portfolio