Vraagstelling
Nog steeds wordt gedacht dat meer zorgpersoneel, meer geld en meer efficiëntie in het huidige zorgstelsel de manier is om het zorginfarct te voorkomen. Te weinig wordt nagedacht over helemaal anders. Hoe maken we de zorgprofessionals toekomstbehendig? Welke rol kunnen regieverpleegkundigen spelen in innovatie? De eerste stap is een workshop over de zorgtransitie en welke impact dat gaat hebben op zorg en het vak van de verpleegkundige.
Aanpak Spaarne Labs
De regieverpleegkundigen zijn voorgesteld aan mw. Care, een personalisatie van het zorgstelsel. Ze hebben daarna samen een uitstap gemaakt naar 2050. Daar is het zorginfarct voorkomen. Wat is er precies gedaan? Welke interventies hebben het beste gewerkt? De regieverpleegkundigen hebben nagedacht over waar mee is begonnen, waarmee is gestopt, waar is hulp gevraagd, waar is meer zelfzorg toegepast en waar zijn verbindingen ontstaan.
Geleerde lessen
De regieverpleegkundigen hebben allerlei oplossingsrichtingen en nieuw handelingsperspectief gevonden in dialoog met elkaar. Het heeft de dialoog op de afdelingen hierover bevorderd en zorgtransitie op de kaart gezet.
Deze sessie is vervolgd met workshops van Create4Care, waarin ze anders hebben leren kijken naar hun eigen dagelijkse praktijk en welke praktijkproblemen ze daarin tegenkomen.