Portfolio | Experiment

Aromatherapie op de spoedeisende hulp

Vraagstelling

In de wachtkamer van de SEH moeten patiënten en familieleden soms lang wachten voor ze aan de beurt zijn. Patiënten en familieleden uiten hun bezorgdheid en ongeduld regelmatig in boosheid richting de zorgverleners. Ze vinden de wachtkamer daarbij spannend. Hoe kunnen we de emotionele beleving van onze bezoekers in de wachtkamer op de SEH positief beinvloeden?

Aanpak Spaarne Labs

Verpleegkundige Dirk meldde zich met het idee om aromatherapie te gaan toepassen op de SEH om mensen rustiger te maken. Hij was aanwezig bij een zorgcongres in Den Bosch waar een lezing over aromatherapie was gegeven. Aromatherapie wordt in landen zoals Canada, Japan en Zweden al gebruikt en onderzoek bewijst dat lavendel een kalmerend effect op mensen heeft.

Spaarne Labs heeft Dirk begeleid binnen het proces van het beste idee van het SG en met succes!

Dirk Stokman is winnaar van het beste idee van het SG

De winnaar van de eerste editie van het Beste Idee van het SG is bekend. De titel gaat naar SEH-verpleegkundige Dirk Stokman met zijn idee om met behulp van zintuigelijke interventies de stress bij patiënten op de SEH te verminderen. 

Voor de innovatiechallenge experimenteerde hij op de SEH met een diffuser met lavendelolie. De reacties daarop (van zowel collega’s als patiënten) waren zo positief, dat Dirk zich nu ten doel heeft gesteld om niet alleen geur, maar ook licht en geluid in te zetten om in het Spaarne Gasthuis de meest patiëntvriendelijke SEH van Nederland te realiseren.

Muren werden weg gehaald voor dit idee
Dirk had volgens de jury niet alleen een goed verhaal, hij bracht het ook nog eens met veel overtuiging en flair. “Ik heb veel geleerd bij het Spaarne Labs. Vooral dat als je een idee hebt je er ook direct mee aan de slag kunt, in plaats van er heel lang over nadenken. Vaak loop je tegen muren als je een idee hebt. De collega’s van Spaarne Labs helpen je over de muur heen en soms halen ze de hele muur voor je weg. De relaxte setting van Spaarne Labs is zeker inspirerend, evenals het team. Het is heel erg tof om te ervaren dat anderen enthousiast worden van je idee en dat niemand je tegenhoudt om het idee verder te ontwikkelen.”

Ligduur verkorten met behulp van AI

Ligduur verkorten met behulp van AI

Vraagstelling Op de geriatrie liggen geregeld patiënten langer dan nodig en wenselijk. Dit heeft negatieve effecten op de patiënten maar ook nadelige gevolgen voor de doorstroom in het ziekenhuis en het aantal 'verkeerde bedden'. Hoe kunnen we de ligduur verkorten en...

Zorg in kaart brengen resource management game

Zorg in kaart brengen resource management game

Vraagstelling Het ziekenhuis is een extreem complexe organisatie. Alles heeft invloed op elkaar. We weten gevoelsmatig dat zorgprocessen beter ingericht kunnen worden, maar missen het overzicht. Hoe kunnen we het ziekenhuis simuleren, zodat we inzicht krijgen in het...

Veilig moeilijke gesprekken oefenen

Veilig moeilijke gesprekken oefenen

Vraagstelling Hoe meer studenten opleiden met minder mensen? Dat vraagstuk speelde op de chirurgie en de leer werkplaats daar. De nadruk ligt vooral op de verpleegtechnische handelingen in de begeleiding van studenten maar lastige gesprekssituaties vragen ook aandacht...

« Terug naar Portfolio